sequía guadalajara

Mitigació de la Sequera, Foment del Transport Públic i Seguretat en el Treball

Al costat de l’escassetat de pluges a Espanya, el sector agrari s’enfronta a desafiaments addicionals a causa…

Al costat de l’escassetat de pluges a Espanya, el sector agrari s’enfronta a desafiaments addicionals a causa de la crisi a Ucraïna, a més de la inflació. A més, s’implementarà una tarifa reduïda per als joves en el transport públic per terra, i es realitzaran ajustos en les mesures de seguretat laboral en resposta a condicions de calor extrema.

sequía guadalajara

Intervencions en l’àmbit del recurs hídric

Aquest reial decret llei atorga a les autoritats responsables de les confederacions hidrogràfiques afectades una sèrie de facultats excepcionals. Específicament, es confereix un conjunt de poders ampliats a la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir.

A més, s’enforteix el sistema de sancions per a les infraccions relacionades amb les mesures extraordinàries establertes en aquest decret llei. Aquest reforç es duu a terme amb el propòsit de dotar a les autoritats competents de poders proporcionats a la gravetat de la situació, en nom del benestar públic.

Quant al parc de Doñana, es restringeixen les extraccions d’aigua de la massa d’aigua subterrània litoral destinades al proveïment de Matalascañas. Aquesta restricció s’aplicarà únicament en circumstàncies excepcionals d’emergència, quan el subministrament superficial no pugui funcionar a causa de falles o situacions extraordinàries.

Addicionalment, s’efectua una modificació en l’article 113 del text refós de la Llei d’Aigües relacionada amb el cànon de control d’abocaments.

Accions en l’àmbit del transport

Durant l’estiu de 2023, s’implementa una reducció en les tarifes dels bitllets de transport públic col·lectiu terrestre per a joves sota competència estatal. A més, es contempla una disminució en el preu de la Passada Interrail per a joves, sempre que s’adquireixi a través de Renfe Viatgers SME S. a. durant el mateix període estival.

Mesures Laborals i de Seguretat Social

S’introdueix una modificació en el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, que estableix l’obligació concreta de preveure mesures apropiades enfront de riscos associats amb fenòmens meteorològics adversos. Això inclou la prohibició de dur a terme unes certes tasques durant les hores del dia en les quals aquests fenòmens es presentin. També es fa obligatòria l’adaptació de les condicions de treball, inclosa la possible reducció o modificació de les hores de la jornada laboral programada, quan l’AEMET o l’òrgan autonòmic corresponent (en el cas de comunitats autònomes amb aquest servei) emetin avisos de fenòmens de nivell taronja o vermell, i les mesures preventives prèvies no siguin suficients per a garantir la seguretat dels treballadors.

Aquestes mesures són contemplades en el Reial decret llei 4/2023, d’11 de maig, el qual respon a la sequera, a l’agreujament de les condicions en el sector primari a causa del conflicte a Ucraïna i les condicions climàtiques extremes, així com promou l’ús del transport públic col·lectiu terrestre per part dels joves i aborda la prevenció de riscos laborals en episodis d’altes temperatures.

Artículos relacionados