laboratory

La Comissió Europea redueix el límit d’exposició a l’amiant

El 27 de juny, la Comissió Europea va aprovar una modificació en la Directiva 2009/148/CE del Parlament…

El 27 de juny, la Comissió Europea va aprovar una modificació en la Directiva 2009/148/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 30 de novembre de 2009, que s’enfoca en la salvaguarda dels empleats contra els perills relacionats amb l’exposició a l’amiant en l’àmbit laboral.

laboratory-2

Novetats

El 27 de juny, la Comissió Europea va aprovar una modificació en la Directiva 2009/148/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 30 de novembre de 2009, que s’enfoca en la salvaguarda dels empleats contra els perills relacionats amb l’exposició a l’amiant en l’àmbit laboral. Aquesta revisió implica la reducció del llindar d’exposició professional a aquesta substància altament cancerígena en tots els països de la Unió Europea.

Segons estadístiques divulgades per la Unió General de Treballadors i Treballadores (UGT), al voltant de 90,000 individus perden les seves vides anualment a la Unió Europea a causa de càncers vinculats a l’amiant, convertint-lo en la principal causa de defunció en entorns laborals. A més, entre 4 i 7 milions de treballadors de la UE estan en contacte amb l’amiant, i es projecta que aquesta xifra creixi un 4% en la dècada vinent a causa de la renovació d’edificacions en el marc del Pacte Verd.

Aquesta mesura representa un significatiu avanç en l’assegurament de la seguretat i salut ocupacional dels professionals exposats a fibres d’amiant. Addicionalment, segons l’assenyalat per la UGT, es reconeix i valora la labor que s’ha desenvolupat al nostre país durant anys en l’àmbit de la higiene industrial. A més, es fa un anomenat a les institucions europees per a incrementar la inversió en recerca i capacitació.

Implementació d’un enfocament de doble model

Una vegada que s’aprova la modificació de l’esmentada Directiva, s’estableix un període de transició de dos anys durant el qual els països membres han de reduir el límit actual d’exposició a 0.01 fibres per centímetre cúbic. Aquest valor és deu vegades més baix que el límit d’exposició actualment en vigor.

Després d’un període de transició de fins a sis anys, els Estats membres han d’adoptar nous mètodes de mesurament per a comptar les fibres d’amiant. Per tant, han d’incorporar l’enfocament de microscòpia electrònica durant aquest temps. Aquest mètode és més avançat i precís en comparació amb la microscòpia de contrast de fase que s’utilitza en l’actualitat.

Una vegada implementada la microscòpia electrònica, s’estableix un enfocament denominat “model dual,” que brinda l’opció als països membres de triar entre:

  1. Un límit de 0.01 fibres per centímetre cúbic, amb mesurament de les fibres d’amiant més primes.
  2. Un límit de 0.002 fibres per centímetre cúbic sense mesurar les fibres d’amiant més primes. Aquest nou límit és 50 vegades més baix que el límit d’exposició actual de 100,000 fibres per metre cúbic.

Artículos relacionados